6 geboden bij het ombouwen van een busje

Grote en kleine dingen voor complete beginners

We krijgen heel wat vragen van mensen die ook een busje willen ombouwen. Tot ons eigen verbazing lijkt deze onderneming veel velen ook een droom. En dat vinden wij fantastisch. Een busje biedt zoveel vrijheid en tegenwoordig kan je er zo gek in gaan als je zelf wil. 

Ga ervoor!

 

But, be prepared. Het is geen ritje zonder horten of stoten. Tergelijketijd maakt dat leven net boeiend, toch? ;)

Disclaimer: excuses zoals “maar ik heb twee linkerhanden” en “ik heb nog nooit iets gebouwd” tellen niet. Want Lauren heeft het ook gedaan. “Nie neute, nie pleuje,” zou haar papa zeggen.

1. Kijk rond in uw busje.

Geen één, twee, maar liefst 73 keer. We know, jouw zelfgemaakt 3D-plan ziet er waarschijnlijk helemaal fan-tas-tisch uit (wij gebruikten het programma Sketch Up). Uuuren heb je eraan besteed en uiteraard heb je aan alles gedacht. Nu is het een kwestie van alles er gewoon in te zetten, toch?  Sorry, deze bubbel moeten we even doorprikken. Wij zijn erachter gekomen dat een bus meer balken en gaten heeft dan je je ooit kunt voorstellen. En ook al denkt je scherp oog van niet, alles in die bussen staat schots en scheef (geen idee waarom).

Ons advies: ga ín je bus staan bij het maken van je plan en kijk heel goed rond. Check de mogelijke hindernissen; mogelijks ga je je frigo niet kunnen plaatsen waar je het oorspronkelijk gepland hebt omdat onderaan blijkbaarje wielkas zit (dat is ons onder andere overkomen). Maar we zouden onszelf niet zijn mochten we niet adviseren om ook naar the bright side te kijken. “Tiens, die gaten zijn al gemaakt door de fabrikant. Laten we die optimaal gebruiken!” En, no worries, jouw plan is niet voor niets geweest: het is een kwestie van hem er telkens weer bij te nemen en tot in detail aan te passen. Je gaat jezelf achteraf dankbaar zijn! 

2. Duik in het internet

Oké, het internet is een verzameling van veel fake news en verzuurde mensen die op HLN negatieve commentaren spuwen. Maar, het is nu ook eenmaal een gigantische bron aan kennis. Koop oogdruppels, stop met katten video’s kijken en geraak on the good sidevan de algoritmes. Daar ontdek je een schatkist aan informatie van mensen die al op dezelfde problemen als jij zijn gebotst. Ja, we weten het. Je werkbroek en boormachine liggen al klaar. Je wil actie! De handen uit de mouwen steken en beginnen aan die bus! (En die ASAP showen aan uw vrienden en familie die deze onderneming nog stééds niet snappen).

Reken véél tijd in voor grondige research. Dat hebben wij zwaar onderschat. Een bus bouwen is grote onderneming met ontzettend veel schakels die niet zonder elkaar kunnen. Eén zwakke schakel zorgt voor problemen bij de volgende stap. En nee, je kan niet alles op voorhand voorzien, maar toch kan er veel op voorhand getackeld worden door goede opzoekingen. Neem een koffie, open een Google Doc en gooi letterlijk alle info die je verzamelt in dat document.

 

Wij zijn geëindigd met 93 pagina’s aan opzoekingen, bedenkingen en oplossingen. Laat je perfectionisme los; plak, knip en kopieer alles achter elkaar en omarm de chaos. Wij waren superblij dat we tijdens het verbouwen terug in het document konden duiken en bepaalde vragen al bleken opgelost te hebben. We denken dat we goede geheugens hebben, maar als je van 0 iets aan het leren bent, kan je nu eenmaal niet alles onthouden. En het document is een leuke nostalgische herinnering achteraf.

3. Vraag hulp

Ben jij ook een geboren people-pleaser en wil je nooit iemand storen omdat je niet tot last wil zijn? Ga naar een psycholoog en bouw ondertussen een van. De ideale kuur om van dit syndroom te genezen. 
Nee, serieus. Op een bepaald punt sta je zo met je handen in de haren dat je niet anders kan dan mensen om hulp vragen. En weet je wat we ondertussen geleerd hebben? Dat mensen, ook de dag van vandaag, nog steeds met plezier klaarstaan om je op tijd en stond het goede raad te geven.

Daar sta je dan met je mond vol tanden nadat je 100 Youtube video's hebt bekeken en nog steeds niet de oplossing hebt gevonden. Soms ligt het antwoord gewoon recht voor je neus en kom je er in no-time op even over en weer te sparren met mensen. Daarbij komt dat een vanombouwen - ookal ben je met twee - best eenzaam kan zijn. Het voelt vaak als jouw project against the world. Het doet zoveel deugd om een kop koffie te drinken met mensen die enthousiast méédenken met jouw verhaal en klaarstaan voor jou. Wij hadden het geluk zo'n mensen om ons heen te hebben; een dikke merci aan Quentin, Koen, Mark, Bart & Pieter. 

4. Goed werkmateriaal

O, wat kijken we met hilariteit terug op de tijden dat we met een houten spatel uit de keuken overtollige Armaflex (isolatiemateriaal) aan het verwijderen waren. Of met een ‘die-zal-wel-goed-genoeg-zijn'-zaag rechte stukken hout schots en scheef hadden kregen. We hebben vaak gedacht: damn, hadden we nu maar beter materiaal.

Soms lijkt het een overbodige investering omdat je het 'toch niet zoveel gaat gebruiken'. Toch spaart het je een hoop gevloek én tijd. Maar voor je in de zotte kosten duikt: luister eerst eens goed rond, hé! We verwijzen je hierbij graag naar het eerste puntje. Bel (ja, bellen, millennials en gen-z) eerst eens naar kennissen en vrienden of familie. Wij zijn ervan geschrokken hoeveel materiaal je goede buur of verre vriend liggen heeft, en hoe graag ze die even uitlenen!

5. Just do it

Kennen we die slogan ergens van? Soit. Je hebt uw research gedaan, je hebt al geblijt. Met volle moed ben je klaar voor een échte werkdag. Eindelijk die handen uit de mouwen steken! Je hebt elkaar al opgehyped. Let's go, we can do this!Maar na een tijdje schoten we telkens in de lach wanneer we de bus binnenkwamen. We botsten herhaardelijk op een specifiek fenomeen. Nadat we de schuifdeur opentrokken, gingen we in ons busje gaan staan.. 

En dat was het. Daar stonden we dan ettelijke keren, met de handen in onze heupen. Een beetje te wiegen. Een beetje naar boven te staren. Het angstzweet brak uit. Compleet verlamd. Plots vergeet je alles wat je ging doen en hoe je het ging aanpakken. Je wordt overspoeld door 100 mogelijke nieuwe ramp-scenario’s waardoor je je plan niet zou kunnen uitvoeren.

We hebben er een woord voor gevonden.. Analysis paralysis aka analyseverlamming (definitie: een situatie waarin zaken ten behoeve van besluitvorming te uitvoerig en in teveel detail geanalyseerd, doordacht en heroverwogen worden, op zoek naar een perfecte oplossing). Om hierdoor te geraken: BOOR DAT GAT. Ga ervoor. Je hebt je research gedaan, je hebt je plannen genoeg overlopen en er afgelopen nacht over gepiekerd. You can do this. En voor alles (oké, de mééste dingen) bestaat een oplossing. Oh yes, je creatief brein en probleemoplossend vermogen zal zeker gestimuleerd worden tijdens je ombouw.

6. Vier de kleine gelukskes

We wouden er 5 geboden van maken. Maar deze wouden we écht niet schrappen. We willen niet in clichés vervallen. Maar echt, vier elke stap die je dichter brengt bij je droom. Die ene vijs van de eerste keer in dat staalharde metaal gekregen? Awel, FEEST. Want niets is evident in die stalen bak en dat onderschatten we echt te vaak. We zijn die YouTubers en Instagrammers heel dankbaar voor hun ombouwvideo’s. Maar het leven gaat niet zo snel als hun timelapsen die er alles zo eenvoudig doen uitzien.

Soms gaat het proces tergend traag, en ook wij hebben 100 keer gespeeld met de gedachte of we dit wel zouden kunnen en of we niet te ambitieus waren geweest. Als je een paar elektriciteitsdraden goedlegt en daar een lange dag over doet, haal je daar echt geen voldoening uit. Ook als je eens met vrienden afspreekt en uitlegt wat je aan het doen bent: die begrijpen er geen snars van dat je een dag over 5 draden hebt gedaan. En heel visueel is die ombouw, zeker in het begin, niet. Dus vier je successen, voor je het weet is je bus écht af, beloofd!

Wout & Lauren

© 2024

Anywhere The Van Goes

All rights reserved